Hoe lang is een kat zwanger? Alles wat je moet weten over de zwangerschap van katten (2024)

Hoe lang is een kat zwanger? Alles wat je moet weten over de zwangerschap van katten (1)

Heb je een poes die zwanger is? Of denk je erover na om een nestje te gaan nemen met je kat? Dan heb je waarschijnlijk een aantal vragen rondom de zwangerschap van je kat. Hoe lang is een kat bijvoorbeeld zwanger? En welke verschillende fasen doorloopt je kat tijdens de zwangerschap? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over de zwangerschap van je kat.

Vanaf wanneer kan een kat zwanger worden?

Het moment waarop een kat vruchtbaar wordt, kan variëren afhankelijk van factoren zoals ras en gewicht. Meestal kunnen katten vanaf ongeveer vier of vijf maanden al drachtig worden, maar dit kan uitlopen tot de twaalfde maand.

Een teken dat een kat klaar is om te paren, is vanaf het moment dat ze voor het eerst krols zijn. Je kunt een krolse kat herkennen aan dat de kat veel geluid maakt, veel rolt en overal geur wil verspreiden. Vanaf de eerste keer dat je kat krols is, wordt je kat dit iedere twee tot drie weken. Wat betekent dat ze dan bevrucht kunnen worden. Het is voor een kat mogelijk om tot drie keer per jaar drachtig te zijn.

Hoe lang is een kat zwanger?

De zwangerschap van een kat duurt gemiddeld 9 weken, oftewel 63 dagen. De bevalling kan plaatsvinden tussen dag 58 en 67, dit kan variëren per kat.

De duur en verschillende fasen van de zwangerschap van een kat

De zwangerschap van een kat kent drie verschillende stadia, die te vergelijken zijn met de trimesters van een menselijke zwangerschap. We zullen elk van deze fasen met je doornemen.

Fase 1: bevruchting en vroege zwangerschap (0-3 weken)

In de eerste weken van de zwangerschap gebeurt er veel in het lichaam van je kat. Na de bevruchting worden op dag 6 de bevruchte eitjes overgebracht naar de baarmoeder. Rond dag 12 vestigen deze eitjes in de baarmoederwand en beginnen zich te ontwikkelen tot embryo’s.

Rond dag 15 hebben de embryo’s aansluiting gevonden op de bloedsomloop van de kat, waardoor ze voedingsstoffen en zuurstof kunnen ontvangen. Tegen het eind van deze fase, rond dag 21, zijn de embryo’s zichtbaar op de echo.

Symptomen in fase 1

In deze vroege fase zijn er vaak nog geen zichtbare symptomen bij je kat, hoewel je mogelijk een lichte gedragsverandering zoals verhoogde eetlust of lichte vermoeidheid kunt opmerken. Het is belangrijk om bij vermoeden van een zwangerschap je kat evenwichtige voeding te geven en stress zoveel mogelijk te verminderen.

Fase 2: middelste periode van de zwangerschap (4-6 weken)

In de middelste periode van de zwangerschap, tussen week 4 en 6, beginnen de embryo’s significant te groeien en ontwikkelen ze zich verder. Tegen dag 28 (week 4) zijn de embryo’s ongeveer 3 tot 4 centimeter groot. Rond dag 38 ontwikkelen de embryo’s zenuwen, zintuigen en spieren.

Symptomen in fase 2

Gedurende de tweede fase kun je duidelijke gedragsveranderingen bij je kat opmerken. Ze zal meer rust opzoeken en kan zwaarder worden. Het is belangrijk om je kat voedingsrijke voeding te geven die genoeg calorieën bevat om de groei van de embryo’s te ondersteunen. Plan ook regelmatige controles bij de dierenarts om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt.

Fase 3: voorbereiding op de bevalling

In de laatste fase van de zwangerschap, de voorbereidingsfase op de bevalling, gebeurt er veel om de komst van de kitten voor te bereiden.

Rond dag 50 zijn de kittens ongeveer 7 centimeter groot en beginnen ze een vacht te ontwikkelen. Tegen dag 63 zijn de kittens (in de meeste gevallen) klaar voor de bevalling!

Symptomen in fase 3

In deze periode zal de buik van je kat aanzienlijk opgezwollen zijn en kan ze rustelozer worden, op zoek naar een veilige en comfortabele plek om te bevallen. Daarnaast kan ze aanhankelijker zijn en minder eetlust hebben.

Het is belangrijk om je kat goed in de gaten te houden. Let op rusteloosheid, frequent likken aan de geslachtsdelen, tepels veranderen van kleur (rodere kleur) of melk uit de tepels, dit kan tekenen zijn dat de bevalling gaat beginnen.

De bevalling van je kat

Katten hebben de neiging om zich terug te trekken tijdens de bevalling, ze willen graag alleen gelaten worden. De bevalling kent vervolgens wederom drie fasen:

1. De voorbereidingsfase

In de voorbereidingsfase bereidt de kat zich voor op de komst van haar kittens. Ze kan onrustig zijn, rondwandelen en haar vulva likken.

2. De ontsluitingsfase

In de ontsluitingsfase begint je kat weeën te krijgen, die meestal 12 tot 24 uur voor de geboorte beginnen. Haar lichaamstemperatuur daalt, de baarmoedermond wordt opgerekt, en ze eet minder of helemaal niet. Het kan ook zijn dat de ademhaling versnelt.

3. De uitdrijvingsfase

In de uitdrijvingsfase begint je kat met persen. Ze kan liggen, hurken, staan en de staart omhoog doen om meer ruimte in de bekkenholte te krijgen. Het kan zijn dat ze hier bij begint te kreunen.

Als eigenaar is het belangrijk om rustig en geduldig te blijven. Observeer je kat goed en raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts.

Renske van den Berg

Algemeen directeur & productontwikkeling

Hoe lang is een kat zwanger? Alles wat je moet weten over de zwangerschap van katten (2024)

References

Top Articles
booktok romance books by main character
Tour the world of A Song of Ice and Fire posters!
Nybe Business Id
Fat Hog Prices Today
Uca Cheerleading Nationals 2023
Visitor Information | Medical Center
Teenbeautyfitness
Craigslist Nj North Cars By Owner
سریال رویای شیرین جوانی قسمت 338
Wfin Local News
Epaper Pudari
Buying risk?
Turning the System On or Off
Sarpian Cat
Caliber Collision Burnsville
Accuradio Unblocked
سریال رویای شیرین جوانی قسمت 338
Mary Kay Lipstick Conversion Chart PDF Form - FormsPal
VMware’s Partner Connect Program: an evolution of opportunities
Billionaire Ken Griffin Doesn’t Like His Portrayal In GameStop Movie ‘Dumb Money,’ So He’s Throwing A Tantrum: Report
Plan Z - Nazi Shipbuilding Plans
Hampton University Ministers Conference Registration
Naya Padkar Gujarati News Paper
Deshuesadero El Pulpo
Divide Fusion Stretch Hoodie Daunenjacke für Herren | oliv
EVO Entertainment | Cinema. Bowling. Games.
Cowboy Pozisyon
Leben in Japan – das muss man wissen - Lernen Sie Sprachen online bei italki
Craftybase Coupon
Noaa Marine Forecast Florida By Zone
Perry Inhofe Mansion
Pixel Combat Unblocked
Nacogdoches, Texas: Step Back in Time in Texas' Oldest Town
2012 Street Glide Blue Book Value
New York Rangers Hfboards
Hotels Near New Life Plastic Surgery
Domina Scarlett Ct
Muziq Najm
Oxford Alabama Craigslist
Spectrum Outage in Genoa City, Wisconsin
Ashoke K Maitra. Adviser to CMD's. Received Lifetime Achievement Award in HRD on LinkedIn: #hr #hrd #coaching #mentoring #career #jobs #mba #mbafreshers #sales…
Restored Republic June 6 2023
Www.craigslist.com Waco
2132815089
How I Passed the AZ-900 Microsoft Azure Fundamentals Exam
Silicone Spray Advance Auto
Tìm x , y , z :a, \(\frac{x+z+1}{x}=\frac{z+x+2}{y}=\frac{x+y-3}{z}=\)\(\frac{1}{x+y+z}\)b, 10x = 6y và \(2x^2\)\(-\) \(...
Kidcheck Login
The Goshen News Obituary
Asisn Massage Near Me
San Pedro Sula To Miami Google Flights
Emmi-Sellers
Latest Posts
Article information

Author: Lidia Grady

Last Updated:

Views: 5435

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lidia Grady

Birthday: 1992-01-22

Address: Suite 493 356 Dale Fall, New Wanda, RI 52485

Phone: +29914464387516

Job: Customer Engineer

Hobby: Cryptography, Writing, Dowsing, Stand-up comedy, Calligraphy, Web surfing, Ghost hunting

Introduction: My name is Lidia Grady, I am a thankful, fine, glamorous, lucky, lively, pleasant, shiny person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.